Studieliv Økonomi

SU-lån, hvorfor det er en god ide!

Hvis du har forældre som har lært dig en ting eller to omkring økonomi, så har de sikkert lært dig ikke at låne penge, medmindre det er til køb af en bolig eller en bil. På sin vis har de ret, men det er kun fordi de ikke kender til vilkårene for SU-lån!

SU-lån, associeres oftest med noget negativt. Det er kun til dem som ikke har styr på økonomien, eller dem hvis forbrug er alt for højt og deres eneste løsning er SU-lån, eller dem der ikke tænker på deres fremtid og kommer til at skylde flere hundrede tusind kroner når de er færdige med deres uddannelse. På sin vis er det rigtigt nok, hvis det altså blot er forbrug du bruger pengene til. Hvis du derimod optager lånet og sparer pengene op, ja så er det pludselig en helt anden snak!

Lige nu er der over 450.000 unge i Danmark, som har optaget SU-lån, og det samlede beløb løber op i 29 milliarder kroner! Så du er langtfra den første der optager et SU-lån. Forskellen er bare hvordan pengene bliver brugt.

Et SU-lån er faktisk markedets billigste og mest forvariable lån lige nu. I artiklen her kan du læse om hvorfor du skal holde dig langt væk fra kviklån og andre forbrugslån. Forskelligt fra dem og SU-lån er den rente du skal betale hen over lånets løbetid. Hvor forbrugslån og kviklån oftest har renter på mellem 10-20 %, har SU-lånet, kun 4 % renter i din studieperiode og kun 1 % efter endt studie. Der er derfor en kæmpe forskel på hvor meget du kommer til at betale tilbage bare i renter på de forskellige lån og det kan hurtigt løbe op i rigtig mange tusinde kroner.

Opsparing

Når jeg siger at du skal tage et SU-lån, så er det selvfølgelig vigtigt at pointere at du ikke skal lade dem stå på din forbrugskonto, da du ellers hurtig vil komme til at bruge dem. Istedet skal du lave en automatisk overførsel om måneden til din opsparingskonto, så du slet ikke når at se pengene, men de blot går direkte ind på opsparingen. Du skal så vidt muligt undgå at bruge pengene, selvom det kan være fristende hvis du lige mangler lidt penge til en bytur, eller den nyeste Iphone. Det er vigtigt at du lader pengene stå, for ellers ryger ideen med at optage SU-lånet.
Hvis vi antager at du lige er startet på studiet, så har du 3 år, hvor du kan modtage SU-lån. 5 år hvis du også skal læse kandidat. Hvis du kun optager SU-lånet, som et slutlån, altså får dem udbetalt december måned hvert år, så betaler du ikke renter af pengene for hele året, men kun fremadrettet derfra. Så reelt set skal du ikke tage 4 % af hele beløbet og gange det med 3 eller 5 år, men løbende tilføje renter.

Eksempel.

1 år = 12 * 3.000 kr. = 36.000 kr. Renter det første år. 0 kr.
36.000 kr. skylder du det første år.

2 år = 12 * 3.000 kr. = 36.000 kr. + 36.000 fra året før + 4 % renter af det første år = 4 % * 36.000 = 1.440 kr.
36.000 + 36.000 + 1.440 = 73.440 kr. Skylder du det andet år.

3 år = 12 * 3.000 kr. = 36.000 kr. + 73.440 fra året før + 4 % renter af det andet år = 4 % * 73.440 = 2.927 kr.
73.440 + 36.000 + 2.927 = 112.367 kr. Skylder du det tredje år.

4 år = 12 * 3.000 kr. = 36.000 kr. + 112.367 fra året før + 4 % renter af det tredje år = 4 % * 112.367 = 4.494 kr.
112.367 + 36.000 + 4.494 = 152.862 kr. skylder du det fjerde år.

5 år = 12 * 3.000 kr. = 36.000 kr. + 152.862 fra året før + 4 % renter af det tredje år = 4 % * 152.862 = 6.114 kr.
152.862 + 36.000 + 6.114 = 194.976 kr. skylder du det femte år.

Ud fra ovenstående regnestykke vil du altså skylde 112.367 kr. efter din bachelor eller 194.976 kr. efter din kandidat. Det virker selvfølgelig som rigtig mange penge at skylde væk, men hvis du nu har været fornuftig og sparet pengene sammen, så har du altså også 108.000 kr. på din opsparing efter din bachelor eller 180.000 kr. på din opsparing efter din kandidat. Det er en ret god udbetaling til en bolig og vil have sparet dig for mange måneder efter endt studie hvor du skulle spare pengene sammen. Som bachelor har du kun betalt 4.367 kr. for at låne pengene og som kandidat har du betalt 14.976 kr. for at låne pengene. De penge er hurtigt tjent hjem igen, hvis alternativet havde heddet en kassekredit med 10 % hos banken, eller et dyrt boliglån på 5 % til finansiering af boligen. Selvfølgelig er der 1 % i rente om året, som du skal betale på dit SU-lån, men dette løber kun op i beskedne 1.123 kr. om året for en bachelor og 1.949 kr. om året for en kandidat. Det gode ved SU-lån er også at du kan vælge at starte med tilbagebetaling et år efter. Dette giver dig tid til at kunne finde et job og få styr på økonomien inden. Efterfølgende kan du selv vælge hvor meget du vil afdrage dit SU-lån med om måneden, dog minimum 1.300 kr. om måneden.

Grunden til at det kan være fornuftigt at tage et SU-lån er at du aldrig nogen sinde får et billigere lån, plus det er en billig måde at lave en stor opsparing på. Du tænker måske at du ikke behøver nogen opsparing, slet ikke en du skal betale renter af, men det er fordi du ikke ser på alle de muligheder det kan give. Hvis du for eksempel skal ud og købe et hus efter endt studie, så skal du kunne betale 5 % af boligens værdi. Du kan læse om hvorfor man skal det og hvor meget du kan låne til køb af bolig her. Forstil dig at du efter studie har lønnen til at købe en fed bolig, men mangler udbetalingen på de 5 %.. Det vil være ret irriterende og i hvert fald tage et års tid, hvis ikke mere til at få sparet de penge op. Det kan også være at du har fundet dit drømmejob, men det desværre ligger i en anden by. For at kunne flytte derover, skal du betale et stort depositum, som du ikke lige havde sparet op til. Nu skal du så ud og låne pengene af banken, som hurtigt kræver 10 % i rente for dette. Det kunne du havde undgået hvis du havde taget et SU-lån og sparet pengene op.

Investering

En anden ting du kan gøre, er at investere pengene løbende og endda tjene penge på at optage et SU-lån. Dette er selvfølgelig altid forbundet med nogle risici, men potentialet er stort! Du kan læse om hvordan man invester og hvad man skal være opmærksom på her. Hvis du ikke ønsker selv at handle med aktier, så kan du altid få andre til at gøre det for dig. June er ny form for investering, hvor du fra starten af vælger hvad din tidshorisont er, hvor risikovillig du er og hvor mange penge du vil sætte ind automatisk hver måned. Når du har gjort det, kan du se hvad du kan forvente at have efter den ønskede årrække. Hvis vi antager at du lige er startet på studiet, og derfor har 3 år tilbage, så starter vi med at sige 3.000 kr. som engangsbeløb og 3.000 kr. som månedlig indbetaling. Dernæst vælger du 3-7 år som investeringsperiode. Alt efter hvor risikovillig du er, vælger du imellem lav til høj. I dette tilfælde tager vi “højere”. Nu bliver du vist en kurve som indikerer hvor meget du kan forvente at tjene. Til venstre i kurven kan du se hvad de forskellige streger betyder. Hvis vi siger at du skal bruge pengene om 3 år og alt er gået som forventet, så kan du læse på grafen at du har tjent 5-10.000 kr. hvilket er mere end hvad du har betalt i renter for lånet. Hvis nu alt viser sig at have gået godt, så kan du altså forvente at tjene 20-30.000 kr. så har det pludseligt ikke kostet penge at låne dem længere, du har endda tjent på at låne dem. Der er selvfølgelig også en risiko ved investering og her kan vi se at det er muligt at miste 5-10.000 kr. af sin investering, dette er dog hvis alt går galt og vi kun oplever krise på krise.

Hvad siger banken til SU-lånet?

Før i tiden var det ikke velanset fra bankernes side, hvis du havde taget SU-lån, det havde ofte en klang af at personen ikke havde styr på sin økonomiske situation og det derfor ville være farligt at låne penge til personen. Nu er det efterhånden blevet så normalt at det næsten er mere reglen end undtagelsen, at de unge der skal låne til en bolig har et SU-lån. Fordi det er så billigt et lån, så går det ikke ind og påvirker dig negativt overfor banken. Det eneste de regner med er faktisk afdraget på lånet trukket fra dit rådighedsbeløb. Hvis du ikke har sparet pengene op, så vil det påvirke din formue negativt og du vil kunne købe bolig, for det mindre du har lånt. Hvis du derimod har sparet pengene op, vil det udligne hinanden og banken vil ikke lægge mere i det. Hvis de endelig vil gøre sig nogle tanker omkring det, vil det være at de er forundret over at du har formået at spare pengene op og sørge for at holde fingrene fra dem.

Både Nordea og Danske Bank, bakker faktisk op omkring optagelse af SU-lån og anser det som værende fornuftigt at optage, hvis lånet selvfølgelig kommer direkte over på en opsparingskonto.

Derfor er der faktisk ikke noget der holder dig tilbage fra at tage et SU-lån. Bankerne er enige om at det er en god ide, og hvis du investerer pengene kan du endda komme til at tjene på det. Samtidigt efter endt studie, der vil du have mulighed for at lægge en udbetaling til boligen med det samme og du behøver ikke at vente på at have sparet nok op. Det eneste der skal holde dig tilbage er hvis du ved du ikke kan lade være med at bruge dem på forbrug. Hvis du er økonomisk presset generelt, er det selvfølgelig bedre at tage SU-lån end kviklån. Men hvis det blot er for at have råd til en ekstra øl i byen, eller den nyeste smartphone, så er det ret dumt at optage et SU-lån. Hvis du derimod mangler penge i hverdagen, så kan du læse her, hvordan du kan komme i gang med at tjene penge online.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply