Økonomi

Hvorfor kviklån ikke er en god ide!

Selvom der indgår kvik i navnet kviklån, så er der absolut intet kvik ved dette lån, tværtimod. Disse typer lån er årsagen til mange menneskers økonomiske problemer. Kviklån og forbrugslån er den værste måde du kan låne penge på og så hvidt det er muligt, så lad være med at optag dem.

Det kan være rigtig fristende at tage et kviklån og desværre alt for nemt. Send en SMS til et telefonnummer, log ind med nemid, afvent godkendelse og modtag pengene på din nemkonto indenfor et time. Så hurtigt kan det faktisk gå. Uden rigtigt at tænke over det, har du lige lånt 10.000 kr. og nu kan du endelig købe den computer du har forsøgt at spare op til de sidste 14 dage.. Eller i hvert fald forsøgt. Det er ikke altid nemt at spare op, slet ikke hvis du ikke har styr på din økonomi og ikke har fået lagt et ordentligt budget. Desværre nåede du ikke liiige at læse det hele igennem før du skrev godkend, du så godt nok noget med at man skulle betale 220 kr. om måneden, men det lyder jo heller ikke så slemt. Men det er det!

Hvis der er en ting selskaberne der tilbyder kviklån er gode til, så er det at få det til at virke billigt. Lån 10.000 kr. og betal kun 221 kr. om måneden. Det lyder måske ikke helt så galt, men det er det!
Hvis vi tager udgangspunkt i ovenstående eksempel, som i dette tilfælde er fra Ekspres “bank”, (utrolig at de overhovedet må kalde sig en bank..) så står der en masse forskellige tal i deres lille faktaark, helt nede i bunden. Rentesatsen er mellem 7,22 % – 21,93 %, plus et stiftelsesgebyr på 1.000 kr. derudover skal du hver måned betale et opkrævningsgebyr på indbetalingskort på 29 kr. om måneden plus et adminstrationsgebyr på 19 kr. om måneden, altså hver eneste måned. De 221 kr. er kun hvis du er en god kunde, er du ikke det, betaler du 297 kr. om måneden.. Men det lyder jo stadig ikke af så meget. Det er det heller ikke, hvis det ikke var over 72 måneder! Altså i 6 år!! Det er satme lang tid! Jeg vil gerne vædde med at din computer slet ikke holder så lang tid, så er det altså rimelig trist at skulle betale af på en computer, som er gået i stykker for et par år siden..
Nå, men hvor meget skal du så betale tilbage, Hvis vi nu ganger de 221 kr. med de 72 måneder så får vi 15.912 kr. det vil sige, at hvis de vurdere din kreditværdighed som god, så skal du “kun” betale 5.912″ kr. i renter. Er din økonomi derimod ikke god, ja så skal du betale 297 kr. om måneden hvilket giver 21.414 kr. efter de 6 år. Så får du altså lov til at betale 11.414 kr. bare i renter.. Så du ender faktisk med at have betalt dit lån tilbage to gange!

Dette eksempel var blot det første SMS lån der kom frem på google, der er utallige at hjemmesider hvor du kan oprette et SMS lån eller kviklån. Det værste jeg faldt over er er Lendon, her er der en årlig omkostning i procent på 160 %. Det vil sige at når du er færdig med at betale dit lån tilbage, så har du betalt lånet størrelse tre gange tilbage til dem!

Hvilke alternativer er der?

Folk der vælger at opgtage kviklån, ved jo godt at det ikke er den smarteste løsning, men de føler måske ikke at de har andre valg. Jeg vil sige at alle andre valg end kviklån er bedre. Om det så er at leve af havregryn hele måneden, så vil det være en bedre løsning. For selvom det kan virke uoverskueligt og som om det er den eneste mulighed du har tilbage, så fungerer det ligesom at pisse i bukserne for at få varmen. det varmer i starten, men efter et par timer bliver det koldt igen. Du har måske flere penge denne måned, men hvad så med næste måned? Der har du jo 221 kr. mindre fordi du nu skal betale af på det nye lån. Så tager du måske endnu et lån for at have penge nok, men så er der endnu færre næste måned. Det er en ond spiral og det kan virke uoverskueligt at få styr på.

Hvis det ikke allerede er for sent, så få lagt et ordentligt budget og se om du har mulighed for at skære nogle af dine omkostningerne væk. Hvis dette er muligt, så kan du begynde at lave en opsparing, til når tingene går galt eller den ting du står og mangler er på tilbud. Alternativt kan du også forsøge at lægge ydelsen ind på det lån du overvejer at tage. Derigennem får du et bedre billede af hvad det gør ved din økonomi næste måned, og næste måned igen osv.

Hvis det allerede er for sent og der er et stort hul på kontoen og hele lønnen er ikke gået ind, eller der har været ekstra reparationer på bilen, så forsøg så vidt muligt at låne af din familie. Det er ikke det mest optimale, men det er i hvert fald det billigste alternativ du har. Hvis det er kan i aftale et beløb du betaler for at låne pengene, da du i forvejen vil spare meget ved at låne af familien. En anden vigtig ting er også at få aftalt hvornår og hvordan pengene skal betales tilbage. Det vil være rigtig ærgerligt at blive uvenner med et familiemedlem, blot på grund af penge.

Hvis din familie ikke har mulighed, så forsøg at spørg din bank. Forklar hvad årsagen skyldes, og fremvis et budget du har lavet, så du kan vise at du er seriøs omkring det, og hvordan du har tænkt dig at betale pengene tilbage. Renterne er høje, men ikke lige så høje som på kvik- og forbrugslån. Hvis banken siger nej, så er det ikke fordi de vil være onde, så er det simpelthen fordi at din økonomi ikke kan bære at betale af på et lån. Hvis det er fordi at du har alt for mange lån og det hele har taget overhånd, så kan du læse her hvordan du kan komme af med din gæld.

Hvis alt andet er umuligt, hvad skal du så være opmærksom på?

 

Hvis alle andre muligheder er tømte og der ikke er penge til at putte mad på bordet og det syntes at et kviklån eller forbrugslån er den sidste mulighed, så kan du se her hvad du skal være opmærksom på.

  • Typen af lånet. Er lånet med en fast rente eller en variabel rente? (Variabel betyder at renten kan svinge, og derfor pludseligt blive dyrere)
  •  ÅOP – Dette står for årlige omkostninger i porcent og er et udtryk for de reelle omkostninger der er årligt. Oftest så er der rigtig mange skjulte gebyrer og afgifter, som kommer på løbende. Måske ser renten lav ud i starten, men hvis ÅOP er høj, så betyder det at der kommer mange løbende omkostninger på.
  • Antal ydeler, eller løbetid. Dette forklarer over hvor lang tid du skal betale lånet tilbage, hvor mange måneder, eller endda år. Forsøg at gang antal måneder med den månedlige ydelse. Så kan du se hvor meget det kommer til at koste dig i alt.
  • Se på om det er realistisk for dig at betale den oplyste ydelse hver måned. Hvis det ikke er det, så sætter du dig selv i en dårlig situation og bliver måske nødt til at tage et nyt lån næste måned.

Til slut, så kommer den aller vigtigste regel du kan følge. Når du nu står og ser på den nye computer, den nye sofa eller den lækre rejse, så spørg dig selv “Har jeg virkelig behov for det” oftest er svaret nej! Din gamle computer virker sikkert fint, din sofa er sikkert stadig rar at sidde i, og nej du har ikke råd til en rejse lige nu, så du må spare om og vente til næste år, hvor du kan holde den med god samvittighed.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply